Magnus Cederlöf : Från Flemingsgatan till Pehr Sommars gata - Persongatunamn i Ekenäs.

Författare: Magnus Cederlöf
Inbunden, rikt illustrerad, 96 s.
Riktpris 20 €
ISBN 978-952-67742-4-4
Västnyländska kultursamfundets skriftserie nr 17
Utgivningsår 2017

Köp våra böcker online. Klicka här.

 

Vilka var Hedvig Sohlberg, Fredrik Wilhelm Sundwall och greve Moritz för att nämna några av de personer som pryder gatunamnsskyltarna i Ekenäs? Och vilka märkvärdiga insatser gjorde de till förmån för Ekenäs? Boken presenterar det tjugotal personer som har hedrats med ett gatunamn i Ekenäs. Det är frågan om en brokig skara män och kvinnor som var och en på sitt sätt har lämnat sitt fotavtryck i staden.

Genomgången av persongatunamnen i boken kan i bästa fall fungera som ett slags adventskalender. Vilka berättelser och livsöden gömmer sig bakom namnen på gatuskyltarna? För flanören på Ekenäs gator öppnar boken nya perspektiv på stadens spännande historia och kan samtidigt erbjuda en och annan aha-upplevelse.

Boken diskuterar hur namngivningen av gator har utvecklats och lyfter fram kopplingen mellan gatunamn och stadsplanering. Nedslag i Ekenäs historia görs utgående från gatunamnen. Boken reflekterar över om det är möjligt att urskilja några större sammanhang om man betraktar gatunamnen som helhet.